assalamualaikum..
dh lama rasanya x post psl masakn2 nh..sbb dh lama x masak pn..heh..bz lately n x sempat nk masak..maka hr ni aku berkesempatan utk masak..masak lauk biasa je..ayam masak merah..
dh lama rasanya x post psl masakn2 nh..sbb dh lama x masak pn..heh..bz lately n x sempat nk masak..maka hr ni aku berkesempatan utk masak..masak lauk biasa je..ayam masak merah..
cara2nya:-
1; ayam
marinade ayam utk digoreng..kalo bosan dgn kunyit dn garam sj, ayam tu boleh la di marinade skali dgn bawang putih ke, serai ke, lg sedap..lepas beberapa minit ayam tu diperap (lagi lama lagi best), boleh la digoreng..tp xperlu goreng beriya2 sgt..nnt keras, xbest utk dibuat masak merah..
2; kentang
kentang ni, kalo xnk letak pn xpe..tp as my fav food, mmg la aku akn letak..huhu..juz goreng je utk dimasukkn dlm masakan ni..sedappp...
3; kuah masak merah
mcm biasa, tumis bwg putih n bwg merah, lpas kuning2 dh bwg tu, masuk cili boh, sampai dh garing cili tu, masukkn asam jawa ckit..kalo kering, masuk air skit..nmpk elok je, dh menggelegak, maka sos cili n sos tomato pn dimasukkn..kalo nk sdap lg, masuk la sos tiram..pastu letak la gula n garam secukup rasa..kalo nk menambahkn lg penyedap rasa, letak la daun limau purut dgn serai..mesti sedappp..:)
kalo agak2 pekat sgt, letak air lg..kalo nk bg dia berkuah byk skit, letak byk skit la air tu..tp jgn lupa, garam n gula kene la sepadan dgn kecairan kuah tu ye..kalo xsure sedap ke x, cukup ke x garam gula tu, try la rasa2 skit ujung2 sudu tu..
lepas kuah dh ok, maka, campurla ketiga2 masakan kite tu dlm 1 kuali or periuk...tadaaa...sudah siap..:)
selamat mencuba rakan2..
1; ayam
marinade ayam utk digoreng..kalo bosan dgn kunyit dn garam sj, ayam tu boleh la di marinade skali dgn bawang putih ke, serai ke, lg sedap..lepas beberapa minit ayam tu diperap (lagi lama lagi best), boleh la digoreng..tp xperlu goreng beriya2 sgt..nnt keras, xbest utk dibuat masak merah..
2; kentang
kentang ni, kalo xnk letak pn xpe..tp as my fav food, mmg la aku akn letak..huhu..juz goreng je utk dimasukkn dlm masakan ni..sedappp...
3; kuah masak merah
mcm biasa, tumis bwg putih n bwg merah, lpas kuning2 dh bwg tu, masuk cili boh, sampai dh garing cili tu, masukkn asam jawa ckit..kalo kering, masuk air skit..nmpk elok je, dh menggelegak, maka sos cili n sos tomato pn dimasukkn..kalo nk sdap lg, masuk la sos tiram..pastu letak la gula n garam secukup rasa..kalo nk menambahkn lg penyedap rasa, letak la daun limau purut dgn serai..mesti sedappp..:)
kalo agak2 pekat sgt, letak air lg..kalo nk bg dia berkuah byk skit, letak byk skit la air tu..tp jgn lupa, garam n gula kene la sepadan dgn kecairan kuah tu ye..kalo xsure sedap ke x, cukup ke x garam gula tu, try la rasa2 skit ujung2 sudu tu..
lepas kuah dh ok, maka, campurla ketiga2 masakan kite tu dlm 1 kuali or periuk...tadaaa...sudah siap..:)
selamat mencuba rakan2..
adehhh..
ReplyDeletelaparnya~
makan3..nyum2..:)
ReplyDeletepehhh...
ReplyDeletenak try nak try... huhu~~
nape xde gmb sbenar? mst kabut gmb yg sbenar. kui3~ no hal la jnji sodapp.. (>_<)
sbb masa masak tu x terfikir pn nk amik gmbr masuk dlm blog..dh mkn sdap2 br tringat nk masuk dlm blog..huhu..cuba jgn xcuba..sdaaapppp...huhu
ReplyDeleteala Zahin, gambar sebenar x scantik gambar yg di'google' kot..
ReplyDeletehahaha~
oik3..jgn r bocor rahsia..hkhkhk
ReplyDelete0o0o0o... camtu ek? phm2.. huhu~
ReplyDeletet la time cuti cube.. kui3~~
bule la bukak business catering pasni..
ahaks!~~